Ülkemizde okullar, kısa süreli açılmalar yaşansa da Mart 2020’den bu yana kapalı ve eğitim online platformlar üzerinden yapılıyor. Ancak aşının bulunması ve gerekli önlemlerin alınmasıyla birlikte bu ay yüz yüze eğitime yeniden başlanacak. Okula dönüş sürecinde velileri ve öğrencileri neler bekliyor, bu süreci atlatma konusunda neler yapılabilir, gelin birlikte ele alalım. Uzun bir aradan sonra fiziken okul hayatına başlayacak olan çocuklarımızda ilk haftalarda davranış değişiklikleri, hatta olumsuz davranışlar görebiliriz. Pandemi öncesinde de yaşanabilen bu durum, öğrencilerin pandemi döneminde sosyal ortamdan uzak kalmaları, okulun fiziki yapısından kopmaları, öğretmen ve okul yöneticileri ile yüz yüze etkileşimde olmamaları, akranlarla yeteri kadar zaman geçirmemeleri gibi birçok sebepten artış gösterebilir.
Özellikle okula yeni başlayacak öğrencilerde yeme-uyku dengesizliği, kaygı, sinir gibi davranışlar olabilir. Yeme içme alışkanlıklarında alternatifler üreterek alışkanlıklarını değiştirmeyin, uyku saatlerine özen göstermelerine devam edin.
“Vedalaşma anını uzatmayın.”
Okula gidecek çocuğa aşırı kalabalıklarla eşlik etmeyin, bu mevcut durumu doğal olmaktan çıkarır. Ayrıca çocuğa aşırı özen göstermek okula uyumunu zorlaştırabilir. Özellikle ilk yıllarda bir ebeveyn için çocuğu okula bırakıp uzaklaşabilmek çok da kolay değildir. Bunu çocuğunuza hissettirmeyin. Vedalaşma anını uzatmayın. Yapılması gereken bir davranış olan okula gitme için çocuğunuzu asla ödüllendirmeyin.
“Okula gitmeyi pazarlık haline getirmeyin.”
Online eğitime alışıldığı için devamsızlık yapma istekleri olacaktır. İlk günden itibaren okula gönderin ve okula gitmeyi pazarlık haline getirmeyin. İlk günden verilecek ödev ve sorumlulukları yapması noktasında net olun özellikle ilk hafta programınızı çocuğa göre yapın. Okulu gereksiz ve zamansız ziyaret etmeyin. Fazla yapılan ziyaretler, öğretmenleri de huzursuz edebiliyor.
Okuldan korkan ya da okul söz konusu olduğunda sıkıntı duyan, karnı ağrıyan, bulantı, kusma veya alta kaçırma gibi sorunlarla karşılaşan çocuğu, bu yakınmaları nedeniyle okula göndermemezlik yapmayın. Okula devamsızlıklar akademik, sosyal ve duygusal gelişiminde sorunlar yaşamasına neden olabiliyor.
“İyi gözlemci olun”
Çocuğunuzun sorunlarına kulak verin ve yardımcı olun. Çocuğun öğretmeni veya rehber öğretmeninden tavsiye alın, çocuğunuzu yetenekleri doğrultusunda destekleyin. İyi gözlemci olun, çocuğun görünümü, düşündükleri, hal ve hareketlerine dikkat edin ve onu dinleyin. Problem varsa bu sorunları dinleyip birlikte çözün. Erken fark edip çözemezseniz ileride çok büyük sorunlara yol açabilir. Çoğunuzdan beklentilerinizi kontrol edin. Çok fazla beklentiler içindeyseniz bunu çocuğunuzun potansiyeli yönünde ayarlayın.
Öğretmen veya okulla ilgili yapacağınız eleştirilerinizi, öğrencinin yanında yapmayın. Geliştiremediği davranış veya öğrenmelerde zamanla yansıtma yaparak okulu veya öğretmeni suçlamaya, hatta okul değişikliği, öğretmen değişikliği istemeye başlayacaktır.