AYT ve TYT sınavlarını ardımızda bıraktık. Artık öğrencilerin önünde tercih dönemi var. Peki üniversite tercihlerinde nelere dikkat edilmeli, hangi detaylar çok önemli?
Adayların önlisans programlarını tercih edebilmesi ve özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmesi için TYT puan türünde 150 puan almaları gerekiyor. Lisans programlarını tercih edebilmek için ise 180 barajını geçmek gerekiyor. Tercih listesine en fazla 24 bölüm yazılabiliyor.
Tercih listeleri hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayalım:
01- Kılavuzu dikkatle inceleyin: 2021 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatlice incelemelisiniz.
02- 10 yıl sonra kendinizi nerede görmek istediğinizi düşünün: Öncelikle ileride hangi mesleği yaparsanız mutlu olabileceğinizi düşünün. Sabırlı mısınız? Meraklı mısınız? Yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız neler? Kişilik özellikleriniz ve yönelimleriniz doğrultusunda liste oluşturun.
03- Sonuç belgenizi inceleyin: Sınav sonuç belgenizi dikkatli inceleyin. Önlisans tercihleri için puanı ve başarı sırasını, lisans tercihleri için sadece başarı sıranızı baz alın. Sınav sonuç belgesinin Y-SÖZ, Y-EA, Y-SAY, Y-DİL, Y-TYT ve meslek alanıyla ilgili tercih yapacaksak ek puan kısımlarındaki bilgilere göre tercih yapılmalıdır.
04- Puana değil sıralamaya bakın: Bu yılki sınavda özellikle matematik sorularının eleyici olması ve birçok adayın zamandan dolayı soruları yetiştirememesi, bazı puan türlerinde yığılmalara neden olacaktır. Bu nedenle geçen yıllara göre puanlar düşük olsa bile başarı sıraları daha yüksek gelecektir. Örneğin, geçen yıl 350 puan alan bir öğrenciyle bu sene aynı puandaki adayın başarı sırası aynı olmayacaktır. Bu yüzden puana değil, başarı sırasına göre tercih yapın. Örneğin; sıralamanız 20 binlerdeyse tercihlerinizi 10-30 bin aralığında rahatlıkla yapabilirsiniz. Hatta ilk 3-4 sıraya 5-10 bin gibi sıralamalı üniversiteleri de yazabilirsiniz. Bu sene farklı bir sistem ve sürprizlere açık. Şansınızı deneyebilirsiniz.
05- Programı araştırın: Birçok aday, listesine yazdığı programın detaylarını araştırmadan, iş olanaklarına bakmadan “puanı yettiğince” tercih yaptığı için üniversiteye başladığında bölümünü beğenmiyor, mutlu olmuyor. Bu hataya düşenlerin sayısı az değil. Her yıl ortalama 600 binin üzerinde üniversite öğrencisi, tekrar sınava başvuruyor. Fakülteyi kazandığınızda kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın başarı katsayınızın bir sonraki yıl yarı yarıya düşeceğini unutmayın.
06- İstek sıranıza göre tercih yapın: Adaylar, tercihini istek sırasına göre değil, yüksek başarı sırasından düşük başarı sırasına doğru yapabiliyor. Bu da istediği bir bölüme değil de puanına göre bir yere yerleşmesine neden oluyor. Ayrıca öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmediği bir nokta da o kurumun vakıf mı devlet üniversitesi mi olduğu. Farkında olmadan bir vakıf üniversitesini yazıp yerleşebiliyor. İstemeden de olsa yaptığı bu tercih sonucunda daha fazla para ödüyor ya da ödeyemediği için üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalabiliyor.
07- Üniversiteleri araştırın: Üniversite için tercihler 5-13 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacak. Üniversiteleri görme fırsatınız varsa mutlaka bunu değerlendirin. Tercih listenizde sıralama yaparken öncelik vereceğiniz kriterler arasında, üniversitenin sunduğu kampüs olanakları, ulaşım imkanları, yurt, barınma ve yemek durumu, yabancı dil eğitimi, eğitim programı, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, ek ücret uygulaması, hazırlık sınıfı şartı gibi pek çok ölçüt yer alabilir.