D escartes, 1596 yılında Fransa’da dünyaya geldi. Hukuk alanında okumak için başka bir şehre taşındı. Sonrasında Hollanda’ya gitti ve burada orduya yazıldı. Descartes bir şeyler arıyor gibiydi, yapmaktan hoşlandığı bir şey… Cevabı matematikte buldu. Matematiğe olan ilgisini ve yeteneğini fark eden Descartes bu alanda kendini geliştirmeye ve çalışmalar yapmaya başlamıştı. Bu çalışmalar sayesinde o kadar ünlendi ki İngiliz Kraliçesi Christina kendisinden ders almak istedi.
MATEMATİĞİ GÖRSELLEŞTİRDİ
Rene Descartes’in en büyük keşiflerinden biri kendi adını taşıyan kartezyen koordinat sistemiydi. Koordinat sistemi sayesinde geometride yeni bir dönem başlamış oldu. Kartezyen koordinat sistemi sayesinde matematiksel ilişkiler görselleştirilebilmekteydi.
Bu sayede pek çok matematiksel olgu yorumlanabilmeye başlandı. Kartezyen koordinat sistemi farklı bilim alanlarında da kullanılmaktaydı. Frekanslar, sesler, depremler ve volkanik patlamalar gibi pek çok durum grafikler ile gösterilebilir hale gelmişti.
PEKİ DESCARTES KARTEZYEN KOORDİNAT SİSTEMİNİ NASIL KEŞFETMİŞTİ?
Bir söylentiye göre Descartes, yatağında yatarken tavanda bir sinek gördü ve sineğin bulunduğu yeri tam olarak tarif edebilmeyi istedi. Tavan gibi düz bir zemini parçalara bölse sineğin yerini daha iyi tarif edebilir miydi? Böylece sineğin yerini tam olarak tarif edebileceğini ve hatta sineğin konumunu grafik ile gösterebileceğini keşfetmiş oldu.
CEBİR VE GEOMETRİ ARASINDA YENİ BİR BAĞ
“Çözdüğüm her problem, sonradan başka problemlerin çözülmesine yarayan birer kural haline geldi” diyen Descartes, cebir ve geometri arasında yeni bir bağ daha kurmuş oldu. Denklemlerin köklerini çizgiler ve noktalar ile grafiklerde ifade ederek cebir ve geometri arasında yeni bir bağ kurmuş oldu. Tüm doğruların cebirsel bir denklem ile ifade edilebileceğini ve doğruların da kartezyen sistemde gösterildiğini ifade etmişti. Descartes, kartezyen sisteminde iki boyut ile çalışmıştı fakat yıllar sonra bu sistem üç hatta daha fazla boyutlarda çalışır hale geldi.
“BENİM AÇIMDAN HER ŞEY MATEMATİĞE DÖNÜŞÜR’’
Bu ay Rönesans matematiğinin en etkili isimlerinden biriyle tanıştık. Descartes, hem matematiğe hem de farklı bilim dallarına ışık tutmuştu. Pes etmeden kendini mutlu edecek şeyleri aramış ve bulmuştu. “Benim açımdan her şey matematiğe dönüşür” sözünden matematiğe olan sevgisini dile getirmişti. Descartes, içimizden biriydi… Yaşam felsefesi ve çalışmaları ile pek çok insana ilham olmuştu. Sen de sevdiğin ve seni mutlu eden şeyleri bulmak için denemekten korkma! Kim bilir yatağında tavana bakarken tüm bilim dünyasını etkileyecek buluşların için yeni fikirler geliştirebilirsin!
Gelecek ay başka yıldızlara dokunacağız. Seni burada bekliyor olacağım. Yeniden görüşünceye dek, sağlıkla kal!