“Nasıl Çözmeli az ve öz ama mümkün mertebe basit bir şekilde yazılmış olup çözüm yöntemleriyle ilgili uzun soluklu ciddi araştırmalara dayanıyor. Kimi yazarların bulgusal diye nitelendirdiği bu tür çalışmaların, günümüzde pek revaçta olmasalar da uzun bir geçmişi vardır ve muhtemelen geleceği de olacaktır. Problem çözme yöntemlerini incelerken matematiğin başka bir yüzünü fark ederiz. Öklidyen matematik, sistematik ve tümdengelime dayalı bir bilim olarak ortaya çıkarken pratikteki yani buluş sürecindeki matematik, deneysel ve tümevarıma dayalı bir bilim olarak karşımıza çıkar. Her iki bakış açısı da matematik bilimi kadar eskidir. Ama ikinci yaklaşım bir açıdan daha yenidir. Çünkü buluş sürecindeki matematik hiçbir zaman tam olarak bu şekilde öğrenciye, öğretmene veya halka anlatılmamıştır. Bulgusallığın geniş bir çerçevesi vardır; matematikçiler, mantıkçılar, psikologlar, eğitimciler ve hatta filozoflar bu konunun muhtelif kısımlarını sahiplenir. Yazar, karşıt çevrelerden gelebilecek eleştirilerin ve kendi sınırlarının farkındadır ve söyleyebileceği tek bir şey var; o da problem çözme ve matematiği çeşitli seviyelerde öğretme konusunda deneyimli olduğudur.”
Kitabın Röntgeni:
Macar matematikçi George Polya, kitapta kendi yaşam döngüsünde edindiği tüm problem çözme tecrübelerini sistematik biçimde insanlığa sunuyor. Anahtar niteliğindeki bu kitap, yalnızca matematiksel değil herhangi bir günlük hayat probleminin çözümünde de uygulanabilecek son derece anlaşılır ve pratik çözüm aşamalarını içeriyor. Polya’nın, “Eğer bir problemi çözemiyorsan, o zaman çözebileceğin daha basit bir problem vardır, onu bulmaya çalış.” tavsiyesinde olduğu gibi, kitabında verdiği örnekleri basit aşamalar halinde ele alıp okuyucuya problem çözme yolunda adım adım kılavuzluk ediyor. Kitabın giriş bölümü, onun nasıl kullanılması gerektiğini açıklıyor. Kitaptan maksimum fayda sağlanabilmesi için giriş bölümü mutlaka atlanmadan okunmalıdır.
Ödüllü meşhur matematikçi John Horton Conway, kitabın önsözünde şöyle söylüyor:
Nasıl Çözmeli olağanüstü bir kitap! Bunu ilk olarak kitabı yıllar önce öğrenciyken okuduğumda fark etmiştim, ancak bu kitabın gerçekten ne kadar harikulâde bir kitap olduğunu takdir etmem çok uzun zaman aldı. Peki neden? Cevap kısmen kitabın benzersizliğinde yatıyor. Problem çözme konusunun, öğrenci ve öğretmen olarak geçirdiğim bunca yılda, George Polya’nın kitabındaki kadar iyi ele alındığı başka bir kitap daha görmedim…